Sa cumperi o noua saltea este o nevoie! Sa ai parte de confort si de somn de calitate, asa cum meriti. Am abordat cu alta ocazie, aici pe blog, si aceasta tema, despre cand este timpul potrivit sa schimbi salteaua. Ai facut asta, acum te bucuri de toate avantajele pe care aceasta ti le ofera. Noi iti spunem in randurile ce urmeaza si cum sa o intretii corect, pentru a-i prelungi durata de viata.
Intretinerea si curatarea corecta
Opteaza pentru huse detasabile si lavabile. Husele de protectie sau cearsafurile cu elastic, un strat suplimentar, textil, intre saltea si lenjeria de pat vor proteja suprafata saltelei. O protejezi de murdarie, dar si de eventuale pete sau de aparitia acarienilor. Daca ai observa indeaproape, microscopic, suprafata lenjeriei de pat se umple cu celule moarte, prin contactul direct cu pielea. La fel se intampla si cu salteaua. Murdaria patrunde insa adanc in tesatura si nu mai poti sa ii redai prea usor aspectul de nou.
Pentru cei care au saltea dotata cu husa, aceasta va fi indepartata si spalata, de preferat in regim de curatare profesionala.
Roteste salteaua din cand in candProbabil ai primit acest sfat si nu ai stiut totusi explicatia sa. Rotirea saltelei este un gest care iti asigura o durata prelungita a saltelei. Vei face asta la intervale de timp, intre 3 si 6 luni. Efortul tau are la baza motivatia faptului ca ai nevoie sa distribui in mod egal greutatea pe ambele parti ale saltelei. Asadar, nu vei crea denivelari doar pe o zona si doar pe una din parti. Pentru a mentine forma sa si a-i pastra suportul, roteste-o.
Nu uita de curatare regulataNu oricine are acasa solutiile profesionale pentru pete si curatare profunda a suprafetelor, cum nici nu se pune problema sa vorbim despre aparatura, echipamentele profesionale de curatare a textilelor. Ce putem face insa in regim casnic este sa aspiram des si sa curatam regulat suprafata. Cu accesoriile potrivite atasate unui aspirator casnic poti aspira astfel incat sa permiti formarea acarienilor, prafului sau murdariei in general sa se acumuleze.
Daca apar pete, curatarea lor imediata este de preferat. Cu solutii de curatare bio, casnice, conform indicatiilor producatorului si a detaliilor inscrise si pe eticheta, curata zona si asigura-te ca s-a si uscat complet pana cand vei folosi din nou salteaua.
Curata petele imediat pentru ca altfel ele devin imposibil de scos. In plus, curatarea incompleta si necorespunzatoare lasa pe suprafata urme. Zonele usor galbui sunt unele din cele mai comune.
Aeriseste des dormitorul, lasa si salteaua la aerisitUmezeala peste medie, un mediu umed in mod constant degradeaza salteaua in interior. Este de asemenea sursa mirosurilor neplacute ulterior. Pentru cei care dorm cu cei mici in pat sau in cazul celor cu probleme de mobilitate, pentru a preveni accidentele nocturne utilizati huse impermeabile.
Pe termen lung vorbim si de aerisirea constanta si de ventilarea incaperii, astfel incat sa permiti aerului curat sa circule. Poate fi lasata salteaua fara lenjerie de pat si alte protectii pe suprafata sa, la aerisit sau chiar scoasa la aer, timp de cateva ore.
Ce sa nu faci cand vine vorba de curatarea si intretinerea saltelei
Pentru ca saltelele sunt de un alb imaculat ai tendinta sa te gandesti la masuri extreme pentru a curata, a dezinfecta. Asadar te gandesti ca ar fi o idee buna sa pui inalbitor direct pe o pata. Este una din frecventele greseli, ce deterioreaza suprafata saltelei.

O alta greseala frecventa este uscarea ei prin aplicarea directa a caldurii, spre exemplu folosind aproape contact cu salteaua un uscator de par. Din nou, riscul este de deteriorare si de ingalbenire, daca nu de ardere a suprafetei textile.
Evita solutiile agresive, combinatii chimice puternice. Solventii putrernici si diversele tipuri de produse cu actiune intensa pot indeparta petele, insa emana vapori toxici. In ceea ce priveste manipularea in regim casnic ai putea ajunge sa faci mai mult rau decat bine. Salteaua poate fi decolorata ca efect negativ al utilizarii produselor de acest tip. Se va degrada timpuriu, prin deteriorarea materialului de la suprafata sa.
Nu ai nevoie de o cantitate mare de apa. Poti apela mai degraba la firmele specializate care se deplaseaza la domiciliu si cu aparatura specifica curata, eliminand apa din profunzime cu ajutorul unui aspirator special. Excesul de apa folosinta este o idee tentanta si asta pentru ca, in incercarea ta de a curata o pata, incerci sa dizolvi mai bine detergentii folositi sau incerci sa clatesti zona. In schimb, apa este imediat absorbita de suprafata textila. Evita acest scenariu, vei crea ulterior un mediu propice pentru dezvoltarea mucegaiului sau a altor bacterii. In plus, uscarea in profunzime este aproape imposibila in regim casnic.
Aplici forta. Atunci cand incerci sa cureti o zona de pe suprafata saltelei ai tendinta de a aplica forta. Pentru ca asa ti se pare logic ca vei reusi sa atingi si zona din profunzime unde o pata este absorbita. O presiune excesiva, miscari agresive de frecare duc in cele din urma la curatare poate, dar deformeaza salteaua. Alte efecte secundare sa spunem sunt legate de deteriorarea suprafetei si slabirea tesaturii, dar si a umpluturii saltelei.
Saritul pe saltea - un mare NU
Daca vorbim in termeni de a intretinere a unei saltele, preventia ramane o abordare corecta. Eviti unele scenarii, mentii salteaua in stare optima mai multa vreme. Una din situatiile frecvente care afecteaza salteaua este saritul pe suprafata acesteia. Copiii au placerea aceasta, fiind pentru ei ceva similar cu saritul pe trambulina. Insa, pe termen lung, sariturile pe saltea deterioreaza structura interna a saltelei. Oricat de buna si de scumpa ar fi salteaua aleasa, asta nu inseamna ca aceasta este conceputa sa reziste unei astfel de presiuni.
Acestea fiind spuse, cu sfaturi practice si simple poti mentine calitatea saltelei mai multa vreme. Inainte de a considera ca garantia aferenta produsului iti asigura faptul ca o poti schimba pentru ca s-a deformat sau degradat, trebuie sa ai in vedere ca ai respectat 100% indicatiile producatorului.