Somn

5 Sfaturi pentru somn odihnitor – Cum sa dormi mai bine

Somnul nu ar trebui sa fie o activitate pentru care avem nevoie de indicatii. Poate parea ca este suficient sa te asezi in pat la finalul unei zile obositoare si vei adormi imediat.

Dar multi dintre noi stim cat este de dificil sa adormi uneori, in special daca nu exista o rutina de somn, daca obiceiurile zilnice interfera cu abilitatea corpului de a se relaxa pe timpul noptii sau daca nu ne asiguram un mediu de odihna sanatos si relaxant.

Daca si tu te confrunti uneori cu astfel de situatii, poti lua in considerare cateva sfaturi simple si exemple pentru un somn mai bun, de la stabilirea unui program de odihna, pana la includerea activitatii fizice in rutina zilnica.

De ce nu ne odihnim noaptea?

Multi factori pot interfera cu un somn bun – de la stresul la locul de munca si responsabilitatile familiale pana la unele boli. Nu este de mirare ca un somn de calitate este uneori evaziv.


Cauzele obisnuite ale insomniei includ stresul, un program de somn neregulat, obiceiurile proaste de somn, tulburarile de sanatate precum anxietatea si depresia, bolile fizice si durerea, medicamentele pe care le luam, problemele neurologice si tulburarile specifice de somn.

Este posibil sa nu poti controla toti factorii care interfera cu somnul. Cu toate acestea, poti adopta cateva obiceiuri care incurajeaza un somn mai bun.

Respecta un program

Cantitatea recomandata de somn pentru un adult sanatos este de cel putin sapte ore. Majoritatea oamenilor nu au nevoie de mai mult de opt ore in pat pentru a fi bine odihniti.

Mergi la culcare si trezeste-te la aproximativ aceeasi ora in fiecare zi, inclusiv in weekend. Pastrarea acestui obicei intareste ciclul somn-veghe al corpului tau, si te ajuta sa adormi mai usor si mai repede.

Fii atent la alimentele dinainte de culcare

Nu merge la culcare foarte infometat sau imediat dupa o masa prea consistenta. Este important sa eviti mesele grele cu cateva ore inainte de culcare, disconfortul te poate tine treaz.

Nicotina, cofeina si alcoolul trebuie, de asemenea, limitate. Efectele stimulatoare ale nicotinei si cofeinei dureaza ore in sir si pot interfera cu abilitatea de a te relaxa suficient cat sa adormi rapid. Și chiar daca alcoolul te poate face sa te simtiti somnoros pe moment, poate perturba ohidna mai tarziu in timpul noptii.

Creeaza un mediu odihnitor

Pastreaza camera rece, intunecata si linistita pe timpul noptii. Expunerea la lumina iti poate crea dificultati atunci cand incerci sa adormi. face mai dificil sa adormi. Evita utilizarea prelungita a ecranelor chiar inainte de culcare. 

Efectuarea de activitati calmante inainte de culcare, cum ar fi o baie sau utilizarea tehnicilor de relaxare, ar putea incuraja un somn mai bun.

Include activitatea fizica in rutina zilnica

Activitatea fizica regulata poate promova un somn mai bun. Cu toate acestea, evita sa fii activ prea aproape de ora de culcare. Mai multe activitati in aer liber in timpul zilei, incurajeaza, de asemenea, mentinerea ritmului circadian si obtinerea unui somn mai bun.

Alege salteaua potrivita

S-ar putea sa adormi greu sau sa te trezesti obosit din cauza ca nu ai parte de sustinerea de care ai nevoie pentru a dormi bine.  Cercetarile sugereaza ca dormitul pe o saltea de fermitate medie, in special una cu fermitate ajustabila, promoveaza confortul, alinierea corecta a coloanei vertebrale si un somn de calitate.
Daca durerile care nu te lasa sa dormi sunt o preocupare pentru tine, cercetarile sugereaza, de asemenea, ca suprafata pe care dormi poate influenta foarte mult calitatea somnului. Potrivit unui mic studiu din 2015, persoanele care dormeau pe saltele din spuma cu memorie de fermitate medie au experimentat o scadere a durerii si au adormit mai repede.

Alte studii sugereaza ca, in comparatie cu spuma cu memorie, spuma de latex exercita o presiune mai mica asupra corpului. Aceasta inseamna ca rezista mai bine senzatiei de „afundare” asociata in mod obisnuit cu spuma cu memorie. In functie de greutatea ta si de sustinerea de care ai nevoie, conform pozitiei in care dormi cel mai des, ar trebui sa alegi o saltea care sa iti permita sa mentii o pozitie corecta a corpului, fapt ce te va ajuta sa remediezi problema durerilor resimtite la trezire.

In general, o saltea ar trebui sa sustina curbura sanatoasa a coloanei vertebrale, nu ar trebui sa te faca sa te incalzesti prea mult si ar trebui sa se potriveasca bugetului tau si altor nevoi.
O saltea buna iti va sprijini corect intregul corp si iti va mentine coloana vertebrala intr-o pozitie neutra – indiferent daca stai intins pe spate, pe burta sau pe o parte.

Cum stii ca ai ales salteaua potrivita

  • Salteaua mentine o aliniere buna a coloanei vertebrale
  • Salteaua sustine fiecare parte a corpului in mod egal
  • Nu te trezesti cu dureri musculare sau dureri de spate
  • Nu iti schimbi foarte des pozitia in timpul noptii pentru ca nu gasesti una confortabila
  • Adormi mai usor si te trezesti odihnit
  • Salteaua nu iti agraveaza alergiile

Unul dintre factorii principali ai unei nopti bune de odihna este o pozitie buna de somn, care permite corpului sa se relaxeze. Un somn odihnitor iti ajuta corpul sa se recupereze, ajuta muschii sa se repare in timp ce dormi, iti ajuta memoria si concentrarea si iti intareste sistemul imunitar.
Mentineti mintea si corpul in cea mai buna forma, respectand cateva sfaturi care iti vor imbunatati somnul si bucura-te de fiecare zi cu mai multa energie.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *