Cate-Ore-De-Somn-Sunt-Necesare-Pentru-O-Viata-Sanatoasa

Câte ore de somn sunt necesare pentru o viață sănătoasă?

Cercetările științifice arată clar că somnul este esențial la orice vârstă. Somnul revigorează creierul, odihnește corpul și întărește practic fiecare sistem din corp. Dar de cât somn avem cu adevărat nevoie pentru a obține aceste beneficii?

Studiile cercetătorilor au concluzionat că adulții sănătoși au nevoie de între 7 și 9 ore de odihnă pe noapte. Bebelușii, copiii mici și adolescenții au nevoie de și mai mult somn pentru a le permite creșterea și dezvoltarea. Persoanele peste 65 de ani ar trebui să beneficieze și ele de 7 până la 8 ore de odihnă de calitate pe noapte.

De cât somn avem nevoie?


Cantitatea de somn de care avem nevoie depinde de diverși factori, în special de vârstă. În timp ce nevoile de somn variază semnificativ de la o persoană la alta, luați în considerare aceste recomandări generale pentru diferite grupe de vârstă:

Grupa de vârstă                           Ore de somn recomandate

  • Sugari 4 luni până la 12 luni – 12 până la 16 ore din 24 de ore, inclusiv peste zi
  • 1 până la 2 ani – 11 până la 14 ore din 24 de ore, inclusiv peste zi
  • 3 până la 5 ani – 10 până la 13 ore din 24 de ore, inclusiv peste zi
  • 6 până la 12 ani – 9 până la 12 ore din 24 de ore
  • 13 până la 18 ani – 8 până la 10 ore din 24 de ore
  • Adulți – 7 sau mai multe ore pe noapte

Pe lângă vârstă, alți factori pot afecta numarul de ore de somn de care aveți nevoie, de exemplu:

  • Calitatea somnului. Dacă somnul este întrerupt frecvent, va veți trezi odihnit. Calitatea este la fel de importantă ca și cantitatea, atunci cănd vine vorba de odihna necesară.
  • Privarea anterioară. Dacă ați avut un program cu nopți albe, va trebui să vă odihniți suplimentar pentru a va reface forțele.
  • Sarcina. Modificările nivelului hormonal și disconfortul fizic pot duce la o calitate slabă a somnului.
  • Înaintarea în vârstă. Adulții în vârstă au nevoie de aproximativ aceeași perioada de odihnă ca și adulții mai tineri. Cu toate acestea, pe măsură ce îmbătrâniți, tiparele de repaos se pot schimba. Adulții mai în vârstă tind să doarmă un somn mai alert, au nevoie de mai mult timp pentru a adormi și dorm pe perioade mai scurte de timp decât adulții mai tineri. De asemenea, adulții în vârstă tind să se trezească de mai multe ori în timpul nopții.

Pentru copii, obținerea în mod periodic a cantității recomandate de ore de somn este legată de o sănătate mai bună, inclusiv de atenție îmbunătățită, comportament, învățare, memorie, capacitatea de a controla emoțiile, calitatea vieții și sănătatea mentală și fizică.

Pentru adulți, a dormi mai puțin de șapte ore pe noapte în mod regulat a fost asociat cu sănătatea precară, inclusiv cu creșterea în greutate, persoanele care au raportat un tipar de dormit insuficient având un indice de masă corporală de 30 sau mai mare și alte afecțiuni cronice ca diabet, hipertensiune arterială, boli de inimă, accident vascular cerebral sau depresie.

Somn de calitate – o prioritate

Odată ce aveți un obiectiv bazat pe orele de odihnă de care aveți nevoie conform vârstei dumneavoastră, este timpul să începeți să planificați cum să transformați această strategie în realitate.

Începeți prin a face din somn o prioritate în programul dumneavoastră. Aceasta înseamnă să alocați orele de care aveți nevoie, astfel încât munca sau activitățile sociale să nu interfere cu dormitul. În timp ce scurtarea perioadei de odihnă poate suna tentant pentru a folosi altfel acel timp, astfel de schimbări sunt dăunătoare, deoarece somnul este esențial pentru sănătatea dumneavoastă, atât cea mentala, cât și cea fizică.

Îmbunătățirea igienei somnului, care include pregătirea dormitorului și crearea unor obiceiuri sănătoase legate de somn, este o modalitate eficientă pentru o rutină de odihnă. Exemple de îmbunătățiri ale igienei somnului includ:

  • Respectați același program de somn în fiecare zi, chiar și în weekend.
  • Practicați o rutină relaxantă înainte de culcare pentru a adormi mai ușor.
  • Alegerea celei mai bune saltele care este de susținere și confortabilă și echiparea acesteia cu cele mai bune perne și lenjerie de pat.
  • Reducerea la minimum a potențialelor perturbări de la lumină și sunet, optimizând în același timp temperatura și ambientul dormitorului.
  • Renunțarea la dispozitivele electronice precum telefoanele mobile și laptopurile timp de o jumătate de oră sau mai mult înainte de culcare.
  • Monitorizați-vă cu atenție aportul de cofeină și alcool și încercați să evitați să le consumați în orele înainte de culcare.

Somn mai mult sau mai bun?

A dormi mai mult este o parte cheie a unei vieți sănătoase, dar rețineți că nu este vorba doar despre cantitatea de somn. Somnul de calitate contează, de asemenea, și este posibil să dormiți intervalul recomandat de timp, dar să vă treziți tot obosiți dacă somnul este fragmentat sau condițiile sunt nefavorabile.

Din fericire, îmbunătățirea igienei somnului crește adesea atât cantitatea, cât și calitatea somnului.

Dacă dumneavoastră sau un membru al familiei vă confruntați cu simptome precum somnolență semnificativă în timpul zilei, sforăit cronic, dificultăți de respirație în timpul somnului, insomnie cronică sau un alt simptom care vă împiedică să dormiți bine, ar trebui să consultați un medic sau găsiți un specialist în somn pentru a determina cauza de bază.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *