Somnul De Zi La Adulti

Somnul de zi la adulți

Somnul de zi la adulți: recomandări pentru o stare bună de sănătate

Somnul este foarte important pentru sănătate, de aceea e normal să fiți preocupați de orele pe care le petreceți dormind și de faptul că e posibil să nu aveți parte de suficient somn. Dacă sunteți constant obosiți sau doar în căutarea unei metode de a vă relaxa, s-ar putea ca un scurt somn să vă repună pe picioare. Totuși, somnul la momentul nepotrivit al zilei sau pentru prea mult timp se poate întoarce împotriva dumneavoastră. E necesar să înțelegeți cum să profitați la maximum de o repriză de somn de zi pentru a vă simțiți revigorat după el.

Care sunt beneficiile somnului?

Somnul de zi prezintă diverse beneficii pentru adulții sănătoși, inclusiv:

 • Relaxare
 • Reducerea stării de oboseală
 • Vigilență crescută
 • Dispoziție îmbunătățită
 • Performanță îmbunătățită, inclusiv timp de reacție mai rapid și memorie mai bună

Care sunt dezavantajele somnului în timpul zilei?

Dorința de somn nu se manifestă la toată lumea. Unii oameni pur și simplu nu pot dormi în timpul zilei sau au probleme cu somnul în alte locuri decât propriile lor paturi, ceea ce este uneori imposibil în cazul unui somn de zi.

Somnul de zi poate avea, de asemenea, efecte negative, cum ar fi:

Inerția somnului. S-ar putea să vă simțiți amețit și dezorientat după ce vă treziți dintr-un pui de somn.

Probleme de somn pe timp de noapte. În general, somnul de zi scurt nu afectează calitatea somnului pe timp de noapte pentru majoritatea oamenilor. Dar dacă aveți insomnie sau o calitate slabă a somnului noaptea, somnul din timpul zilei poate agrava aceste probleme. Somnul în timpul zilei pe o durata mai lungă sau cel frecvent poate interfera cu somnul pe timp de noapte.

Când ar trebui să vă faceți timp pentru un pui de somn?

S-ar putea să vă gândiți să vă faceți timp pentru un pui de somn dacă:

 • Experimentați oboseală sau somnolență neașteptată
 • Sunteți pe cale să nu dormiți destul – de exemplu, din cauza unei ture lungi de muncă
 • Vreți să faceți o rutina zilnica în care acesta să fie inclus 

O nevoie bruscă crescută de somn ar putea indica o problemă de sănătate?

Dacă aveți o nevoie crescută de somn de zi și nu există o cauză evidentă a unei noi oboseli în viața dumneavoastră, discutați cu medicul dumneavoastră. Este posibil să luați un medicament care cauzează această stare sau să aveți o tulburare de somn, sau o altă afecțiune care vă perturbă somnul pe timp de noapte.

Care este cel mai bun mod de a dormi ziua?

Pentru a profita la maximum de un pui de somn, urmați aceste sfaturi:

 • Setați o alarmă. Ultimele recomandări precizează că un somn de zi de 10 până la 20 de minute este considerat ideal. Cu cât dormiți mai mult, cu atât este mai probabil să vă simțiți amețit după aceea. Cu toate acestea, adulții tineri ar putea tolera un somn de zi mai lung mai bine decât cei cu vârste mai avansate.
 • Încercați să luați o pauza de somn la începutul după-amiezii. Somnul după ora 15:00 poate interfera cu somnul nocturn. Factorii individuali, cum ar fi nevoia de somn, programul de dormit, vârsta și utilizarea medicamentelor, pot juca, de asemenea, un rol în determinarea celui mai bun moment al zilei pentru a dormi.
 • Creați o atmosferă odihnitoare. Încercați să dormiți într-un loc liniștit și întunecat, cu o temperatură confortabilă a camerei și puține distrageri.

După aceste reprize de somn scurt, acordați-vă timp să va treziți înainte de a relua activitățile, în special cele care necesită un răspuns rapid sau atenție sporită. Durata somnului și tipul de somn sunt factori de care depind beneficiile pe care somnul le are asupra creierului. Un somn rapid de 20 de minute este bun dacă vreți să fiți mai alert. Perioadele mai lungi de somn ajută la îmbunătățirea memoriei și a laturii creative.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
  0
  Coșul de cumpărături