Coșul tău este gol acum!
6 pași pentru un somn mai bun
Un somn bun este la fel de important ca exercițiile fizice și ca o dietă sănătoasă.
Cercetările arată că somnul din care ne trezim mai obositi decat atunci cand am adormit are efecte negative imediate asupra echilibrului hormonal, a activităților fizice și a funcționării creierului.
Deși e posibil să nu puteti controla factorii care interferă cu somnul, puteti adopta obiceiuri care încurajează un somn mai bun. Începeți cu aceste sfaturi simple.
În ultimele decenii, atât calitatea cât și cantitatea somnului au scăzut. De fapt în general, majoritatea oamenilor se plâng de lipsa odihnei, în ultima perioadă.
Dacă doriți să aveți grijă de sănătatea dumneavoastră, un somn bun este unul dintre primii pași pe care îi puteți face pentru acest aspect.
1. Exercițiile fizice
O plimbare zilnica afara sau activitate fizica periodica nu sunt aspecte importante doar pentru condiția fizică, ci și pentru a vă asigura că mergeți la culcare obosiți. Exercițiile fizice stimulează efectul hormonilor naturali de somn, cum ar fi melatonina. Efortul fizic intens prea aproape de ora de culcare poate fi supra stimulant. Antrenamentele de dimineață care vă expun la soare vor ajuta la ritmul circadian natural.
2. O cameră confortabilă – un somn mai bun
Televizorul nu este singura distragere posibilă în dormitorul dumneavoastră. Ambianța vă poate afecta și calitatea somnului. Asigurați-vă că dormitorul este cât mai confortabil posibil. În mod ideal, creați un mediu liniștit, întunecat și răcoros. Toate aceste lucruri favorizează un somn relaxant.
Mediul ideal înseamnă un dormitor rece, liniștit și întunecat, dar suntem cu toții diferiți. S-ar putea să experimentați până găsiți condițiile care se potrivesc cel mai bine – în timp ce alții dorm cel mai bine în liniște totală, s-ar putea să aveți nevoie de zgomote albe. Unii oameni preferă să poarte o mască pentru ochi sau să simta un curent placut de aer de la un ventilator sau o fereastra deschisa. Pe măsură ce anotimpurile se schimbă, mediul dumneavoastră ar putea avea nevoie și de ajustare.
Patul este, de asemenea, crucial. O pernă care are înălțimea și fermitatea de care aveti nevoie, împreună cu salteaua potrivită, vă pot ajuta să vă odihniți mult mai bine.
3. Asigurați-vă că salteaua este adecvata
Ne petrecem aproximativ o treime din viață în pat. Dacă vă treziți obosit sau cu dureri de spate, ar putea fi timpul pentru schimbarea saltelei. Dacă nu sunteți sigur că salteaua trebuie schimabată, puteți consulta ghidul nostru pentru a afla perioada la care aceasta trebuie înlocuită.
Somnul poate fi afectat de un pat prea ferm sau prea moale, de arcuri zgomotoase sau inconfortabile și de mișcarea altor persoane în pat. Și pe măsură ce corpurile noastre și comportamentele de somn se schimbă, la fel s-ar putea să se schimbe și percepția noastră față de salteaua ideală.
Următoarele semne ar putea indica necesitatea unei saltele noi:
- saltea uzată, cu denivelări
- dureri de spate la trezire
- somn incomod și lipsa odihnei
Un pat confortabil, cu o saltea potrivita pentru nevoile specifice este punctul de plecare pentru un somn bun. In cazul in care celelate conditii din dormitor interfera cu tiparul de somn, indiferent de natura lor, acestea sunt mai usor de modificat decat patul in sine. Acordati suficienta atentie saltelei pe care o alegeti, pentru ca aceasta poate face diferenta intre o noapte cu nenumarate treziri pentru schimbarea pozitiei si o noapte cu un somn placut si revigorant.
4. Blocați pătrunderea luminii
Când este întuneric, corpul eliberează un hormon numit melatonină. Acest lucru vă ajută să adormiți mai ușor în mod natural si sa aveti un somn mai linistit. Luminile de veghe, in cazul in care doriti sa le folositi sau sunt necesare, pot fi amplasate in asa fel incat sa nu ajunga direct spre fata sau sa va poata trezi.
Dacă nu este suficient de întuneric în dormitorul dumneavoastră, puteți investi în jaluzele opace sau să folosiți o mască pentru ochi pentru a ajuta la reducerea nivelului de lumină.
5. Păstrați dormitorul răcoros
O temperatură a camerei de aproximativ 16-18°C este de obicei recomandată pentru un somn bun. Cu toate acestea, încercați să modificați temperatura astfel încât să se potriveasca perfect cu preferintele dumneavoastra. Salteaua joacă un rol important și în privința temperaturii percepute. Asigurați-vă ca aceasta permite o bună circulație a aerului. De asemenea, acordați o atenție sporită pernelor și pilotelor folosite în funție de sezon. Materialele care nu provoacă transpirație excesivă vă pot ajuta sa va odihniți mai bine și să vă treziți revigorat. In plus, o temperatura si o ventilare optima in dormitor, ajuta la pastrarea curata a acestui mediu important pentru oricare dintre noi. Nu uitati sa acordati suficienta atentie schimbarii periodice a lenjeriilor de pat si intoarcerii saltelei, dupa recomandarile producatorului.
6. Vă putem ajuta
Pe Ortopedicus.com, puteți găsi salteaua potrivită sau alte instrumente necesare pentru a obține un somn mai relaxant.
Cu opțiuni precum spuma cu memorie, saltele ortopedice, saltele din latex, saltele cu arcuri pocket, saltele cu arcuri clasice sau saltele pentru copii, suntem siguri că salteaua pentru somnul perfect este în categoriile din site-ul nostru.
Analizați gama vastă de produse Ortopedicus și lasați-ne să vă ajutăm să creați condițiile pentru cel mai bun somn, noapte de noapte.