Afla Cand Trebuie Sa Iti Schimbi Salteaua

Afla cand trebuie sa iti schimbi salteaua

Somnul reprezinta unul din cele mai importante aspecte ale unei vieti sanatoase. In lipsa unui somn de calitate, corpul nostru nu poate recupera energia pierduta in timpul zilei, iar creierul nostru proceseaza emotiile si depoziteaza amintirile cu greu.
Unul dintre cei mai importanti factori care contribuie la un somn odihnitor este dat de confortul saltelei. Putine produse pot avea un impact atat de important asupra sanatatii si fericirii noastre. De aceea este esential sa investesti intr-o saltea de calitate si sa o inlocuiesti conform recomandarilor expertilor.

Insa cand stii ca e momentul sa inlocuiesti salteaua?

In conditii normale, o saltea se inlocuieste odata la 6-8 ani.
Aceasta este o regula generala si nu o solutie valabila pentru toti. Mai multi factori influenteaza aceasta decizie si momentul potrivit pentru achizitionarea unei saltele noi.
La modul general, salteaua trebuie inlocuita daca:

 • 1. Are o vechime de 6-8 ani sau mai mult;
 • 2. Iti afecteaza somnul in mod negativ;
 • 3. Are anumite zone cu deformari;
 • 4. Salteaua este mai zgomotoasa decat de obicei (lucru intalnit mai ales la saltele vechi cu arcuri);
 • 5. Gasesti somnul mai odihnitor cand dormi la hotel sau in vizita la prieteni;
 • 6. Ai observat o crestere a alergiilor sau /si a problemelor de respiratie;
 • 7. Te trezesti de obicei cu dureri musculare sau la nivelul articulatiilor.

In concluzie, daca salteaua pe care dormi nu iti mai ofera un somn odihnitor, e timpul sa o inlocuiesti.

Factori care influenteaza durata de viata a unei saltele

O multitudine de factori influenteaza durata de viata a saltelei tale. O saltea ieftina se va degrada mult mai repede decat o saltea mai scumpa, de exempu.

Iata o parte din acesti factori:
Materialele din care este realizata salteaua – acestea influenteaza in mare parte durabilitatea saltelei. Saltelele cu arcuri de calitate inferioara sau cele relizate integral din spuma se deterioreaza cel mai repede, pentru ca au tendinta sa se lase sau deformeze dupa forma corpului.
In functie de materialul din care este realizata, se poate estima si durata de viata a saltelei.
La saltelele cu arcuri impachetate sau Pocket Spring, spre deosebire de tehnologia veche care foloseste arcuri cu spira mult mai mare, fiind prinse toate intre ele metalic sub forma de plasa de arcuri, arcurile nu sunt legate intre ele metalic, ci sunt prinse in buzunare din textil, facandu-le flexibile si silentioase.

Pe scurt, la saltelele Pocket Spring, arcurile cu spira mica se muleaza perfect pe forma corpului iar dispunerea lor in buzunarele din textile le fac silentioase.

Ingrijirea saltelelor – ca orice alt produs, o saltea va avea o durata de viata mai mare daca este ingrijita corespunzator.
Acest lucru presupune rotirea ei la 3 luni (doar daca fabricantul nu recomanda altceva) si folosirea unei protectii de saltea.

Greutatea si dimensiunile corpului – greutatea ta, cat si a persoanei cu care imparti salteaua influenteaza rata de degradare a saltelei. Persoanele mai corporale pot observa o deformare mai rapida a saltelei, in timp ce pentru persoanele cu greutate normala impactul este minim. In acelasi timp, o saltea pe care doarme un cuplu se va deforma mai repede decat o saltea destinata unei singure persoane.
Copiii si animalele de companie – Daca in pat ti se alatura si copii mai mici sau animele de companie, e posibil sa trebuiasca sa inlocuiesti salteaua mai repede. In afara de problemele legate de greutatea celor care dorm in pat, exista riscul aparitiei de pete sau/si zone de uzura a saltelei.

Este o saltea noua o investitie care merita?

Achizitionarea unei saltele noi poate fi o cheltuiala importanta, deci se merita?
In majoritatea cazurilor, raspunsul este da. O saltea noua imbunatateste calitatea somnului, acest lucru influentand nivelul de energie si starea generala de sanatate.
Alte beneficii ale unei saltele noi ar fi:
– un somn mai bun – sunt multe studii la nivel mondial care atesta faptul ca dupa cumpararea unei saltele noi, calitatera somnului este mult mai buna si scad si durerile de la nivelul spatelui.
– reducerea miscarii pe timpul noptii – la saltelele vechi, atunci cand partenerul de somn isi schimba pozitia de pe o parte pe cealalta, miscarea se transmite catre intreaga saltea, lucru care poate duce la intreruperea somnului. O saltea noua are o capacitate de transfer a miscarii mult mai redusa, in special in cazul saltelelor din spuma cu memorie.
– reducerea riscului aparitiei alergiilor/problemelor de respiratie – saltelele vechi acumuleaza acarieni la un nivel alarmant. Studii de specialitate ale unor universitati de renume au demonstrat ca salteaua detine cea mai mare concentratie de acarieni din casa, comparativ cu alte obiecte (canapea, covoare).

Pentru unii dintre noi, o saltea noua inseamna o cheltuiala in plus pe care nu suntem pregatiti sa o suportam la un moment dat, insa pe termen lung trebuie vazuta ca o investitie asupra starii noatre de bine si asupra sanatatii, tinand cont ca ne petrecem 1/3 din viata dormind.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

0
  0
  Coșul de cumpărături