Durerile de spate

Durerile de spate – cauze si tratament

Durerea de spate este unul dintre cele mai frecvente motive pentru care oamenii merg la medic sau lipsesc de la serviciu si poate afecta persoane din toate categoriile de varsta. Din fericire, poti lua o serie de masuri pentru a preveni sau ameliora majoritatea episoadelor de dureri de spate. Daca preventia esueaza, tratamentul simplu si respectarea unei mecanici corporale adecvate te pot scapa in cateva saptamani de durerile de spate si te pot ajuta sa iti pastrezi corpul si stilul de viata sanatos. O interventie chirurgicala este rareori necesara pentru a trata durerile de spate.

Cauze si simptome ale durerilor de spate

Durerile de acest fel pot rezulta din rani, activitate fizica intensa sau pot fi cauzate de unele afectiuni medicale. Durerile de spate pot afecta oameni de orice varsta, dar, pe masura ce imbatranim, sansa de a dezvolta dureri de spate lombare creste, din cauza unor factori precum ocupatia anterioara sau boala discala degenerativa.

  • Durerea resimtita in zona inferioara a spatelui poate afecta zona lombara a coloanei vertebrale, a discurilor dintre vertebre, zona ligamentelor din jurul coloanei vertebrale si discuri, muschii spatelui sau organele interne abdominale si pelviene.
  • Durerea in partea superioara a spatelui poate fi cauzata de tulburari ale aortei, afectare a muschilor sau a organelor din torace sau inflamatie a coloanei vertebrale.

Spatele uman este compus dintr-o structura complexa de muschi, ligamente, tendoane, discuri si oase, care lucreaza impreuna pentru a sustine corpul si ne permite sa ne miscam. Segmentele coloanei vertebrale sunt amortizate cu tampoane asemanatoare cartilajului, numite discuri. O problema aparuta la oricare element al aceste structuri poate duce la dureri de spate. Exista si exceptii, situatii in care sursa durerii de spate este in continuare neclara, desi investigatiile arata ca toata aceasta structura nu este afectata de afectiuni medicale cronice sau acute, dar aceste situatii sunt rare. In general, durerile de spate sunt urmate de investigatii medicale precise, care pot identifica rapid care parte este cea care le cauzeaza si astfel, se poate prescrie un tratament corespunzator.

Cauzele durerilor de spate

Daune ale intregii structuri compusa din coloana vertebrala si muschii, ligamentele si tendoanele din jurul acesteia pot rezulta din efort, afectiuni medicale sau postura proasta, printre altele. Cauzele frecvente pentru care resimtim durerea de spate sunt:    

  • muschi sau ligamente incordate    
  • un spasm muscular    
  • tensiunea musculara    
  • discuri deteriorate    
  • rani, fracturi sau caderi

Activitatile care pot duce la tensiuni sau spasme includ:

  • Ridicarea necorespunzatoare a obiectelor
  • Ridicarea unor obiecte prea grele
  • Miscari bruste si incomode, care suprasolicita spatele

Probleme structurale

Cauza durerilor de spate poate fi si o serie de probleme structurale.

Discuri rupte: Fiecare vertebra a coloanei vertebrale este amortizata de discuri. Daca discul se rupe, va exista o presiune mai mare asupra unui nerv, cauzand dureri de spate.    

Discuri bombate: In acelasi mod ca si discurile rupte, un disc bombat poate duce la o presiune mai mare asupra unui nerv.    

Sciatica: O durere ascutita si fulgeratoare calatoreste prin muschii fesieri si in jos pe spatele piciorului, cauzata de un disc bombat sau herniat care preseaza un nerv. In majoritatea cazurilor, nu hernia de disc in sine este dureroasa, ci materialul care se scurge din disc inflameaza sau irita un nerv din apropiere, cauzand durere radiculara. Durerea radiculara (denumita si durerea radacinii de nerv) se refera la durerile ascutite, care iradiaza in alte parti alte corpului, spre exemplu dureri care pornesc din zona lombara si se intind de-a lungul piciorului sau care pornesc de la gat si se intind de-a lungul bratului.     

Artrita: Osteoartrita poate cauza probleme cu articulatiile de la solduri, spatele inferior si in alte locuri. In unele cazuri, spatiul din jurul maduvei spinarii se ingusteaza. Aceasta este cunoscuta sub numele de stenoza spinala.    

Curbura anormala a coloanei vertebrale: Cand coloana vertebrala se curbeaza intr-un mod neobisnuit, pot aparea dureri de spate. Un exemplu este scolioza, afectiune in care coloana vertebrala se curbeaza in lateral.    

Osteoporoza: Oasele, inclusiv vertebrele coloanei vertebrale, devin fragile si poroase, ceea ce face ca fracturile de compresie sa fie mai probabile.    

Probleme la rinichi: Pietrele la rinichi sau o infectie la nivelul rinichilor pot provoca durerile de spate.

Factori de risc pentru durerea de spate

Oricine poate dezvolta dureri de spate, chiar si copiii si adolescentii. Acesti factori te pot expune unui risc mai mare de a dezvolta dureri de spate:    

  • Varsta. Durerea de spate este mai frecventa pe masura ce imbatranesti. Dupa varsta de 30 sau 40 de ani, in cazul unui stil de viata nesanatos, ea isi poate face deja aparitia si iti poate afecta toata sanatatea. Persoanele sedentare sunt expuse unei serii de probleme ce afecteaza musculatura si sistemul osos, iar durerile de spate sunt unele dintre aceste probleme.    
  • Lipsa de exercitiu. Muschii slabi si neutilizati de la spate si abdomen pot duce la astfel de dureri.   
  • Greutate excesiva. Greutatea corporala in exces pune un stres suplimentar pe spate, articulatii, genunchi. Durerile de spate sunt destul de frecvente la persoanele supraponderale.    
  • Boli. Unele tipuri de artrita si cancer se pot manifesta si prin durere de spate.    
  • Ridicare necorespunzatoare. Folosirea spatelui in locul picioarelor atunci cand ridicam obiecte grele poate duce la dureri de spate.    
  • Conditii psihologice. Persoanele predispuse la depresie si anxietate par sa aiba un risc mai mare de dureri de spate.    
  • Fumat. Fumatorii au raportat mai des decat nefumatorii acest tip de dureri. De asemenea, fumatul poate circulatia fluxului de sange catre coloana vertebrala si creste riscul de osteoporoza. Durerile de spate din partea superioara a toracelui pot fi cauzate de fumat.

Cand este cazul sa mergi la medic?

Majoritatea durerilor de spate se amelioreaza treptat cu tratament la domiciliu si cu autoingrijirea. De obicei, in cateva saptamani durerea poate disparea. Este nevoie neaparat de o consultatie de specialitate daca:    

  • Durerea de spate persista timp de cateva saptamani, nu se resimte nicio scadere a intensitatii, indiferent de tratament    
  • Durerea este severa si nu se imbunatateste cu odihna sau cu alte schimbari de rutina    
  • Se extinde pe unul sau ambele picioare, mai ales daca durerea se extinde sub nivelul genunchilor    
  • Durerile de spate provoaca stari de slabiciune, amorteala sau furnicaturi la unul sau ambele picioare    
  • Este insotita de pierderea in greutate inexplicabilaIn cazuri rare, durerile de spate pot semnala o problema medicala grava. Solicitati ingrijire medicala imediat, daca aveti dureri de spate care:    
  • Provoaca probleme ale intestinului sau ale vezicii urinare    
  • Sunt insotite de febra    
  • A aparut un urma unei caderi, a unei lovituri sau a altor incidente

Prevenirea aparitiei durerilor de spate

Este posibil sa evitam sau sa prevenim aparitia acestor dureri, imbunatatind conditia fizica si invatand si exersand mecanica corporala adecvata. Pentru a-ti mentine spatele sanatos si puternic, poti urma aceste recomandari:    

Sport. Activitatile aerobice regulate cu impact redus – cele care nu te incordeaza sau nu iti suprasolicita spatele – pot creste puterea si rezistenta aceste zone si pot permite muschilor sa functioneze mai bine. Plimbarea si inotul sunt alegeri foarte bune. Discuta cu medicul despre activitatile pe care le potii incerca, daca ai afectiuni sau boli cronice. Exercitiile pentru abdomen si pentru muschii spatelui ajuta la conditionarea acestor muschi, astfel incat sa functioneze impreuna ca un corset natural pentru spate.    

Mentine o greutate sanatoasa. Excesul de greutate solicita foarte mult muschii spatelui. Daca sunteti supraponderal, o scadere in greutate poate preveni durerile de spate.    

Renunta la fumat. Fumatul creste riscul de durere lombara. Riscul creste odata cu numarul de tigari fumate pe zi, asa ca renuntarea ar trebui sa contribuie la reducerea acestui risc.

Tratament pentru durerile de spate

Durerea de spate se rezolva de obicei cu remedii care implica multa odihna sau exercitii fizice usoare, dar uneori este necesar un tratament medical.

Tratamente la domiciliu

Medicamentele eliberate fara prescriptie medicala, pentru ameliorarea durerii de spate, de obicei medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul, pot ameliora disconfortul. Aplicarea unei comprese fierbinti sau a unui pachet de gheata pe zona dureroasa poate reduce, de asemenea, durerea. Odihna dupa o activitate intensa poate ajuta, dar miscarea va ameliora rigiditatea, va reduce durerea si va preveni slabirea muschilor.

Tratament de specialitate pentru durerile de spate

Daca tratamentele la domiciliu nu amelioreaza durerile de spate, un medic poate recomanda urmatoarele medicamente, kinetoterapie sau ambele.

Medicatie: Durerea de spate care nu raspunde bine la analgezicele fara reteta poate necesita o altfel de medicatie. Codeina sau hidrocodona, pot fi prescrise de medic pentru perioade scurte. Acestea necesita o monitorizare atenta de catre specialisti. In unele cazuri, pot fi utilizate relaxante musculare. Antidepresivele, cum ar fi amitriptilina, pot fi prescrise, dar cercetarile sunt in desfasurare privind eficacitatea lor, iar dovezile sunt contradictorii.


Terapie fizica: aplicarea de caldura, gheata, ultrasunete si stimulare electrica – precum si unele tehnici de fizioterapie pentru muschii spatelui si tesuturile moi pot ajuta la atenuarea durerii. Pe masura ce durerile de spate se amelioreaza, kinetoterapeutul poate introduce unele exercitii de flexibilitate si forta pentru muschii spatelui si cei abdominali. Tehnicile de imbunatatire a posturii si a pozitiei corpului pot ajuta si ele. Pacientul va fi incurajat sa practice aceste recomandari in mod regulat, chiar si dupa ce durerea a disparut, pentru a preveni reaparitia durerilor de spate.

Injectii cu cortizon: Daca alte optiuni nu sunt eficiente, acestea pot fi injectate in spatiul epidural, in jurul maduvei spinarii. Cortizonul este un medicament antiinflamator. Ajuta la reducerea inflamatiei din jurul radacinilor nervoase. 
Terapia cognitiv-comportamentala: poate ajuta la gestionarea durerii cronice de spate prin incurajarea unor noi moduri de gandire. Poate include tehnici de relaxare si modalitati de a mentine o atitudine pozitiva. Studiile au descoperit ca pacientii care au folosit aceasta terapie tind sa devina mai activi si sa faca exercitii fizice, ceea ce duce la un risc mai mic de reaparitie a durerilor de spate.

Cum dormim pentru a evita durerile de spate?

Pastreaza coloana vertebrala intr-o pozitie neutra – Alege o saltea cu arcuri sau saltea de spuma de calitate sau adauga un topper pentru salteaua pe care deja o folosesti, pentru un sprijin suplimentar. De asemenea, poti alege sa dormi in alta pozitie sau poti folosi perne pentru a mentine coloana neutra.
Dormi pe spate – Pozitia optima de dormit este pe spate. Acest lucru distribuie uniform greutatea pe cea mai intinsa suprafata a corpului, minimizand punctele de presiune, asigurand alinierea corecta a organelor interne si prevenind durerile de spate. Cea mai nerecomandata pozitie pentru dormit este cea pe burta, din cauza pozitiei nenaturale a gatului.

Alterneaza partile, daca dormi lateral – Unele dovezi sugereaza ca dormitul obisnuit pe o parte, pe o saltea nepotrivita, poate contribui la dezechilibru muscular si la senzatia de durere. Dormitul mereu pe aceeasi parte iti suspenda mijlocul corpului intre solduri si umeri, pentru ca acestea devin punctele de sprinjin ale trunchiului atunci cand dormi asa. Poti aseza o perna intre genunchi, pentru a mentine soldurile, pelvisul si coloana vertebrala aliniate.

Foloseste o perna – Indiferent de pozitia de somn pe care o alegi, pune perna sub cap si gat, dar nu sub umeri. Daca dormi pe spate, asigura-te ca perna umple spatiul dintre gat si saltea pentru a mentine o pozitie neutra. Daca dormi pe o parte, foloseste o perna mai groasa.

Tipul tau de corp dicteaza tipul de sprijin de care ai nevoie – O saltea mai moale se poate adapta la latimea pelvisului si permite coloanei vertebrale sa ramana neutra. Daca soldurile si talia sunt intr-o linie relativ dreapta, o suprafata mai rigida ofera un suport mai bun. Pentru persoanele cu greutate mai mica, saltelele din spuma pot parea confortabile, dar persoanele cu greutate corporala mai mare nu vor dormi confortabil si pot avea dureri de spate in timpul somnului sau la trezire.

Leave a Comment

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Shopping Cart